معرفی رشته بینایی سنجی

ایجاد شده توسط میکاییل علاسوندی پور در انتخاب رشته 1403-05-03
اشتراک گذاری

معرفی رشته اپتومتری یا بینایی سنجی


اپتومتریست یا بینایی سنج به کسانی می‌گویند که بعد از اتمام دانشگاه در رشته بینایی سنجی یا اپتومتری به درمان اختلالات بینایی بپردازند. آنان همچنین وظیفه دارند با تجویز عینک، لنز و ورزش‌های چشمی و… به بهبود بینایی افراد کمک کنند. 

  اپتومتری :علم بینایی سنجی علم مراقبت اولیه از بینایی می باشد. به این معنا که یک بیمار چشم در آغاز باید توسط یک بینایی سنج (اپتومتریست) معاینه شود تا اگر دچار عیوب انکساری، اختلالات دید دو چشمی، انحرافات عضلانی آشکار و غیر آشکار، تنبلی چشم، فیکساسیون های غیر مرکزی و مواردی از این قبیل بود، توسط متخصص بینایی سنجی معاینه گردد و در غیر این صورت به پزشک متخصص ارجاع داده شود. در حقیقت وظیفه بینایی سنج تشخیص و تصحیح عیوب انکساری (نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم) با تجویز عدسی های مناسب مانند عدسی های عینک یا لنز های تماسی، تشخیص و تصحیح اختلالات دید دو چشمی و تنبلی چشم، تعیین بهداشت عمومی چشم و بهداشت بینایی در محیط های کار و تحصیل و دادن آموزش لازم در این زمینه است.

علم بینایی شامل دو شاخه اصلی بینایی و چشم پزشکی است. افراد محصل در رشته بینایی سنجی بیشتر به معاینه قسمت های بینایی می پردازند. بینایی سنجی، علم مراقبت های بینایی است. فارغ التحصیلان رشته بینایی سنجی مسئولیت حفظ و سلامت بینایی را برعهده دارند.


رشته بینایی سنجی در بهداشت چشم و مراقبت از بینایی نقش دارد.


متخصصان بینایی سنجی در زمینه های تهیه و تجویز وسایل کمک بینایی، تشخیص دقیق عیوب ضعیفی چشم،‌ درمان تنبلی چشم کودکان، ساخت و ارائه عینک طبی، تجویز لنز های طبی و غیر طبی، بررسی انحرافات چشمی و اصلاح آن و … اطلاعات کاملی دارند.


معرفی دوره های تحصیل در رشته بینایی سنجی


رشته بینایی سنجی به سه مقطع تقسیم میشود: 


 کارشناسی (بمدت ۴ سال)

کارشناسی ارشد(بستگی به گرایش انتخابی دارد)

دکترا

مقطع کارشناسی رشته بینایی سنجی، گرایش خاصی ندارد. این رشته در مقطع ارشد بدون گرایش و با نام بینایی سنجی ارائه می‌شود. اما مقطع دکترای این رشته دارای گرایش‌های متعددی است. در ادامه به معرفی این گرایش‌ها می‌پردازیم.


بینایی سنجی کودکان

 بینایی سنجی رفتاری

 بینایی سنجی و درمان دید کم

نورو- اپتومتری

بینایی سنجی پیری


شرایط روحی و جسمی رشته بینایی سنجی



متخصصین بینایی سنجی در تعطیلات رسمی کشور، تعطیل و بدون شب کاری هستند. همچنین محیط کار آنها تمیز و بدون خون است. برای پذیرش در این رشته باید شرایط جسمی کاملا سالمی داشته باشید اما نقص عضو یک پا یا یک گوش بلامانع است.


دانشگاه و رشته بینایی سنجی


طول دوره تحصیل در مقطع کارشناسی در این رشته 4 سال است. 73 واحد از 146 واحد مربوط به دروس اختصاصی، 23 واحد دروس عمومی، 42 واحد دروس پایه و 8 واحد به کارآموزی و پایان نامه اختصاص دارد.


دروس رشته بینایی سنجی


دروس رشته بینایی سنجی به سه دسته تقسیم میشوند:

عمومی 

پایه 

تخصصی


دروس پایه رشته بینایی سنجی


فیزیک نور، آناتومی عمومی و چشم، اورژانس های چشمی، علائم چشمی بیماریهای سیستمیک، داروشناسی عمومی و تخصصی، میکروب شناسی، فیزیولوژی عمومی و چشم.

دروس تخصصی رشته بینایی سنجی


اپتومتری، تاریخچه اپتومتری و علوم بینایی، مقدمات اپتومتری، اپتومتری پیشرفته، اپتومتری کودکان، بینایی محیطی، درمان آنولیماهای دوچشمی، اپتومتری افراد مسن و نیمه بینایان، اپتومتری مشاغل و بهداشت چشم، اپتیک هندسی و فیزیکی، مکانیسم دید دوچشمی، فیزیولوژی اپتیک، آسیب شناسی چشم، عدسی های تماسی، لابراتوار اپتیک، زبان تخصصی، آنالیز مشاهدات کلینیکی.


لیست دانشگاه های دارای رشته بینایی سنجی


آمار پذیرش دانشجو در این رشته به شدت کم می باشد. سالانه به طور متوسط 100 نفر در این رشته پذیرش می کنند.


دانشگاه هایی که در این رشته دانشجو می پذیرند:


دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

دانشگاه علوم پزشکی ایران

دانشگاه علوم پزشکی زاهدان

دانشگاه علوم پزشکی مشهد

البته دانشگاه های علوم پزشکی شهید بهشتی، مشهد و زاهدان در پردیس خودگردان نیز دانشجو می پذیرند. رشته بینایی سنجی در دانشگاه آزاد و دانشگاه های دیگر ارائه نمی شود. پذیرفته شدگان این رشته باید از نظر جسمی کاملا سالم باشند و نقص عضو نداشته باشند که البته نقص تنها یک گوش یا یک پا مورد تایید است.



محل کار و حوزه کاری رشته بینایی سنجی



متخصصان این رشته می توانند در بخش دولتی و خصوصی مانند کلینیک ها، بیمارستان ها، هیئت علمی دانشگاه ها در مقطع دکترا مشغول به کار شوند. همچنین نیز می توانند با تاسیس مطب برای خود و داشتن ارتباط خوب با چشم پزشک ها به موفقیت برسند.


شرایط ادامه تحصیل در رشته بینایی سنجی


 ادامه تحصیل تا مقطع دکترا امکان پذیر است. در ایران 3 دانشگاه برای ادامه تحصیل در مقطع ارشد رشته بینایی سنجی وجود دارد.

این رشته در مقطع کارشناسی دارای گرایش خاصی نمی باشد و به صورت عمومی برگزار می شود.اما داوطلبان می توانند رشته هایی مانند بینایی سنجی، مهندسی پزشکی(بیوالکتریک و زیست مواد)، اقتصاد بهداشت، انفورماتیک پزشکی، ارزیابی فناوری سلامت، آمار زیستی، سلامت سالمندی، فناوری اطلاعات سلامت، فیزیولوژی، فیزیک پزشکی، اپیدمیولوژی و … را در مقطع کارشناسی ارشد انتخاب کنند.



بازار کار


به دلیل آمار پایین پذیرش رشته بینایی سنجی در دانشگاه، این رشته بازار کار بسیار خوبی دارد به طوری که اکثر فارغ التحصیلان این رشته جذب بازار کار می شوند. بازار‌کار این رشته هم در ایران و هم در دنیا عالی می‌باشد. به طور کلی فارغ التحصیلان بینایی سنجی از آینده خوبی برخوردار هستند.

فارغ التحصیلان این رشته می توانند در بخش‌های دولتی و خصوصی مانند بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها مشغول به کار شوند. همچنین می‌توانند در صورت تمایل مطب شخصی خود را تاسیس کنند. فارغ التحصیلان مقطع دکترا نیز می‌توانند عضو هیئت علمی دانشگاه شوند.


شرایط تاسیس مطب در رشته بینایی سنجی


طرح دو ساله بینایی سنجی اجباری نیست بلکه اختیاری است. اما اگر بخواهید مطب شخصی خود را تاسیس کنید، باید مدرک پایان طرح را داشته باشید. همچنین شما می‌توانید با مدرک کارشناسی مجوز تاسیس مطب را نیز بگیرید و نیازی به داشتن مدارک تحصیلی در مقاطع بالاتر نیست. 



درامد


فارغ التحصیلان این رشته که در بخش دولتی مشغول به کار هستند، حقوق آنها طبق قانون کار می باشد. افراد در بخش خصوصی به صورت توافق با کارفرما دارای درآمد های متفاوتی هستند اما اگر دارای سابقه بالایی باشند در بخش خصوصی بیشتر از دولتی حقوق می گیرند. اگر هم به عنوان استاد در دانشگاه‌ها تدریس کنند، حقوقی بین۱۷تا ۲۵ میلیون تومان با توجه به سابقه کاری و ساعات کاری دریافت می کنند.


آخرین رتبه قبولی رشته بینایی سنجی




ارتباط با ما


🔸🔹🔸🔹 دانش آموزان عزیز برای اطلاع بیشتر از شرایط مشاوره، اخبار و اطلاعیه های گروه مشاوره شماتیک، می‌توانید به شماره ۰۹۰۰۹۴۱۲۹۳۹ پیام دهید.🔸🔹🔸🔹

نظرات (0)

اشتراک گذاری

اشتراک پست با دیگران